Päivän pamaus

*pAm*

Sinkulaarien teetti

Tekoälytutkijat miettivät missä vaiheessa pitää alkaa varautumaan tekoälyn kehityksessä siihen, että se ylittää ihmiskunnan reagointikyvyn. Tätä kutsutaan myös singulariteetiksi, vähän hassu nimi mielestäni. Mustissa aukoissakin puhutaan singulariteetistä, eräänlainen ”point of no return”.

No, tekoälyn tapauksessa se tarkoittaisi sitä, että tekoäly toimisi nopeammin kuin ihmiset, emmekä enää olisi kärryillä mitä se touhuaa. Jonkinlainen backup tällaiselle tilanteelle siis pitäisi olla, jotta se ei tekisi meitä vahingoittavia päätöksiä. Mutta voiko ihminen edes teoriassa keksiä itseään älykkäämpää entiteettiä estäviä ratkaisuja. Voipi olla hiljaista. Toki se, miten tämä tekoäly pystyisi fyysiseen maailmaan vaikuttamaan on toinen juttu. Ihminen kun on fyysinen yksikkö, tekoäly taas olisi bittejä, joka voi periaatteessa vaihtaa paikkaansa koneesta toiseen,  mutta ei suoraan pysty vaikuttamaan ympäröivään fyysiseen maailmaan, mistä sekin on riippuvainen.

Tässä tulemme siis siihen, että ihminen voisi ”Vetää töpselin seinästä”, eikä superälykäs algoritmi tahi tekoäly voisi sille hevon veetä. Vaikeammaksi homma tietty käy, jos myös fyysiset laitteet, kuten ovet, hissit, junat, sähkönjakelu, kaivinkoneet ja panssarivaunut on jokainen omalla IP:llä liitetty verkkoon. Tällöin voisi tulla kuumemmat paikat. Mutta tuskinpa esim. asevoimien kriittisiä järjestelmiä jatkossakaan liitetään maailmanlaajuiseen verkkoon, eli ne ovat fyysisestikin erillään. Vaikea on kuvitella, miten tekoäly niihin pääsisi käpistelemään.

Joka tapauksessa homma ei ole kovinkaan ajankohtainen. Tällä hetkellä rankin laskentavoima ja sille onnistuneesti (!) kehitetty tekoäly pystyisivät simuloimaan suunnilleen hyttysen toimintaa ja päättelykykyä. Ollaan siis vielä kaukana ihmisen tai ihmiskunnan aivokapasiteetin ylittävästä piihirviöstä. Minä toivotan kasvavan laskuvoiman edelleen tervetulleeksi, koneeni käynnistyy edelleen hitaasti. Tosin tästä saamme kiittää varmaan ennemminkin Microsoftia, joka kehittää aina tehosyöpömmän käyttiksen mitä enemmän rauta antaa … perkeleet.

Mainokset

29.07.2009 - Posted by | Globaalit ilmiöt, Politiikka, Tekniikka

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: