Päivän pamaus

*pAm*

Raskaan sarjan lamalääkkeet

Ennustavat, että syksyllä työttömyys senkun nousee. Maailmanlaajuisesti taloudessa alkaa olla hetket, että pohjat on nähty. Pieniä vinkkejä paremmasta tulee koko ajan enemmän. Osakemarkkinatkin ovat jo piristyneet. Kuitenkin reaalitalous nauttii tästä vasta selvällä, vuoden tai puolen viiveellä, jolloin helpotus alkaa näkyä työllisyydessä. Töissä pysymisen kannalta siis seuraava vuosi on vielä tarkkaa aikaa.

Tämänpä takia kuulee vähän väliä ehdotuksia suosia nyt entistä enemmän suomalaisia tuotteita, jotta tuotanto ei ehdi lopahtaa ihan tyystin. Ok, kuulostaa järkevältä.

Mutta hmm. Ostaisinkohan nyt sitten Wärtsilän talon kokoisen merimoottorin, vaiko kontinkäsittelylaitteita. Vai olisiko enemmän käyttöä parille hissille, liukuportaille ja kymmenelle tonnille paperia tai sellua? Suomen vientitavara on kuten edellisestä näkee, aika heavy duty shittiä. Suomalaiset kuluttajatuotteet, joita ”normaali” ihminen ostaa, ovat melkoisen vähissä. Ruoka on yksi, ja Marimekon parit paidat toinen. Palmrothin kengät. Nokian luuritkin valmistetaan suurilta osin muualla kuin Suomessa, samoin osittain Nokian renkaat. Televisioita, tietokoneita jne. ei suomalaisia edes ole.

Suomalaisen on huomattavasti vaikeampi suosia kotimaisia tuotteita, kun niitä ei ole. Saksalaisella on jo helpompaa, kun maan firmat vallmistavat lähes mitä vaan. Tosin sekin kannattaa muistaa, että nykyään ”Made in XXXX” on hyvin suhteellinen käsite, se voi tarkoittaa vain tuotteen kokoamista kyseisessä maassa, ja itse komponentit on valmistettu ihan muualla, vaikkapa Taiwanissa tai Meksikossa.

Mainokset

20.07.2009 - Posted by | Globaalit ilmiöt, Talous, Tuotteet ja kuluttaja

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: