Päivän pamaus

*pAm*

Venekortti?

Kerettiinpä jo uutiosoida, että oikeusministeri Brax haluaa isojen veneiden (mikä on iso vene?) kuljettajille ajokortin. No, näin ei ainakaan hesarin uutisen mukaan ole, vaan hän haluaa niiden kuljettajille koulutusta. Ok, parempi. Tämä venekortti-asia on rupsahtanut ilmoille muistaakseni aikaisemminkin, kun joku veneonnettomuus sattuu. Yleensä syynä alkoholi, ja siihen ei sitten venekortit auta jos tuhannen päreessä menee ruoriin ja kämmentää.

Mutta siinä on kyllä Brax oikeassa, että koulutusta olisi hyvä olla. Jokaiselle, joka liikkuu vähänkään suuremmalla vesistöllä millä hyvänsä vesiajoneuvolla. Vesiliikenteeseen liittyy niin monia maakravuille tuntemattomia ilmiöitä ja asioita, että niitä ei tule edes ajatelleeksi enennkuin on niihin perehtynyt. Tarkkailtavia asioita on paljone nemmän kuin maantieliikenteessä. Muita aluksia voi tulla mistä hyvänsä suunnasta, tuuli ja virtaus vaikuttavat veneen suuntaan, ja aavoilla alueilla voi helposti eksyä jos ei osaa navigoida kompassin, kartan, plotterin tai muiden apuvälineiden avulla. Karikoita pitää varoa. Lisäksi sade, ukkonen ja sumu ovat suuremmassa roolissa kuin maalla. Ja näiden lisäksi on vielä toki moninaiset vesiliikennessäännöt ja väylien merkit, jotka tulee osata.

Mutta onneksipa tähän koulutustarpeeseen on jo ratkaisu, ja on ollut jo pitkään. Nimittäin saaristolaivurin ja rannikkolaivurin tutkinnot. Näitä järjestävät venekerhot ja työväenopistot ympäri Suomen, ja ei hirveitä maksa. Saaristolaivurin tutkinnon suoritettuaan on jo paljon vahvemmilla eväillä varustettu vesille lähtiessään, ja vaikka ei kaikkea kurssista muistaisikaan, osaa kunnioittaa vesielementtiä liikenneympäristönä aivan eri tavalla, ja jo se vähentää halua alkaa koheltamaan älyttömästi.

Mainokset

15.07.2009 - Posted by | Koulutus, Liikenne, Politiikka

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: