Päivän pamaus

*pAm*

Irak nyt

Muistatteko 2003 kevään? Siitä on jo uskomattomat 6 vuotta, kun Saddam sai kenkää. Ilman omaa tahtoaan. Pääasiassa USA:n asevoimien ylivoimalla Irakin huonomman puoleisen motivaation omaavat asevoimat antautuivat. Bush piti surullisen kuuluisan ’Mission accomplished’ puheensa, ja sitten alkoikin kaupungeissa paukkua entistä enemmän. Kapinalliset tappoivat jenkkejä ja etenkin maanmiehiään. USA toimitti maahan lisää joukkoja ja vaihtoi taktiikkaansa enemmän kaduilla partioivaksi ja siviilejä auttavaksi.

Tällä viikolla 30.6 sitten tapahtui se, mitä monet ehtivät jo suuresti epäillä – vieraat joukot vetäytyivät kaupungeista, ja turvallisuus annettiin Irakin omien, demokraattisen vallan vahtimien asevoimien vastuulle. Varmasti kapinalliset yrittävät heidän asemaansa horjuttaa. Mutta askel on silti merkittävä. Tämän vaihtoehtoja olisivat olleet:

1) Saddam olisi jätetty valtaan. Irakin kansa olisi edelleen alistettu, vapautta vailla ja diktaattorin arvaamattomassa vallassa elävä. Ihmisiä pidätettäisiin perusteetta. Lisäksi kidutus ja teloitukset. Irak olisi uhka naapurimailleen.

2) Liittoutuneet olisivat vetäytyneet Irakista. Täysimittainen sisällissota olisi alkanut, ja uhriluku järkyttävä. Maata kohtaisi todennäköisesti Somalian tyyppinen romahtaneen valtion tila vuosikymmeniksi. Kukaan ei uskaltaisi mennä väliin.

Nykytilanteessa on sentään kaikista vaihtoehdoista eniten toivoa! Toki 2003 lähtien on kuollut porukkaa aivan liikaa,  mutta niin sitä olisi kuollut kaikissa muissakin vaihtoehdoissa. Nyt Irakilaisilla on sentään toivoa olla itsestään määräävä, vapaa ja vaurastuva kansakunta. Hyvä! Eiköhän tässä itsekin pääse 10 vuoden sisään johonkin Irakin rantakohteeseen ja päivittelemään paikallisten kanssa Saddamin ajan hulluutta ja 2003 – 2009 levottomia aikoja. Toivotaan näin.

…ainiin ja mitä amerikkalaiset saavat palkakseen tästä? No sitä samaa kuin I ja II-maailmansodan jälkeen kun pelastivat eurooppalaiset itse keittämästään sopasta. Halveksintaa, arvostelua, vähättelyä, kateutta… Kiittämättömyys on maailman palkka!

Mainokset

03.07.2009 - Posted by | Globaalit ilmiöt, Politiikka, Sodat

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: