Päivän pamaus

*pAm*

Alkoholin mainosrajoituksia vireillä

Etuskunta   haluaa rajoittaa alkoholin mainontaa. Tämähän menee yhtä loogisesti, kuin se, että 2003 alkoholin verotusta laskettiin, ja nyt sitä taas nostettiin. Männävuosina myös alkoholin mainontaa vapautettiin mietojen juomien osalta, ja nyt sitten taas mainontasääntöjä kiristetään.

Ihme venkoilua sanon minä. Ehdin jo kuvitella, että Suomi 90-luvun puolivälin jälkeen on pikkuhiljaa siirtymässä näissä alkomahooli-asioissa normaalin länsimaisen yhteiskunnan suuntaan, mutta ei nähtävästi ole pelkoa. Taas mennään holhouksen suuntaan niin että rytisee. Tätä taktiikkaahan on kokeiltu vasta noin 1930-luvulta lähtien. Onko alkoholin kulutus sillä laskenut? Eipä ole. Luulisi, että 70 vuotta epäonnistunutta alkoholipolitiikkaa riittäisi, mutta nähtävästi näin ei ole.

Kaikki ylimääräiset verot ja säännöt alkoholin osalta saisi poistaa melko rankalla kädellä. Tai ei ehkä laakista veroja poistaa, mutta puolittaa aluksi. Tästä seuraisi vuosi pari hullunmyllyä, mutta sen jälkeen suomalaisten suhde viinaan alkaisi tervehtyä. Päästäisiin pikkuhiljaa siihen yhteiskäsitykseen, että viinan kanssa yletön pelaaminen ei ole rehentelyn, vaan häpeän aihe.

Niin kauan kun valtio säätelee asiaa, yksilöiltä on vastuu oman alkoholinkäyttönsä suhteen poistettu, jaa viinapullon sisällä killuu klassinen kielletyn hedelmän aromi. Ja tämä aromi vaan vahvistuu suorassa suhteessa sääntelyn määrän kanssa.

Ja asia mitä sääntelyllä yritetään ehkäistä, eli ihmisten itsensä hengiltä juominen ei sillä ainakaan vähene. Tietty ihmisryhmä juo aina itsensä hengiltä alkoholin hinnasta ja saatavuudesta riippumatta. Gloorian lisääminen alkoholiin sääntelyn avulla tuo vain valitettavasti lisää ihmisiä riskirajalle.

Täysin huomiotta on jäänyt se tosiasia, että alkoholin sääntelyn ja hintojen alentamisen myötä, aikaista suurempi osa nuorista on vähentänyt kulutustaan ja aiempaa suurempi osa ei käytä alkoholia lainkaan. Tämä on juuri se efekti, jota haen. Kun viinasta poistuu glooria, se ei ole enää kuul.

Mainokset

11.06.2009 - Posted by | Politiikka, Yhteiskunta

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: