Päivän pamaus

*pAm*

Huippuosaajat my ass!

Läppää tuli viikonloppuna heitettyä aiheesta koulutuksen taso. Jo vuosituhannen alussa oli havaittavissa tason lasku yliopistoissa kasvaneista sisäänottomääristä johtuen, ainakin se varmaan oli osasyy. Mutta yliopistot eivät nähtävästi olleet ainoat tästä kärsinyt opinahjo. Ammatillisessa koulutuksessa on vastaavaa havaittavissa, jos on yrityksien kokemuksiin uskomista, ja miksi ei olisi.

Kaveri on elektroniikka-alalla hommissa, ja hän on ollut useammankin koulusta tulleen harjoittelijan kanssa tekemisissä. Oli aikaa kylmää kuultavaa, että tyypit ovat käyneet 3 vuoden sähköalan koulutuksen, mutta johdon johtavuuden mittaaminen tai APEKO-liittimen kiinnittäminen piuhaan ovat ylivoimaisia tehtäviä. Mitähän perkelettä ne 3 vuotta on tehty?! Nuo ovat sähköalalla niin perustavanlaatuisia asioita, että jopa minä osaan ne, vaikka olenkin käytännön hommissa yleensä täysi käsi. Harjoitustöinä olivat säätäneet ja virittäneet digibokseja! Tällaisilla taidoilla ei ole yrityksille mitään hyötyä. Tämä ei lupaa hyvää jatkon suhteen, jos taso on noin heikko. Tuntuu että asiat mitä kolmessa vuodessa on opittu, olisi pystytty opettelemaan kolmessa kuukaudessa, jos tehokkuus olisi kohdallaan.

Laajemmin ajateltuna asia pistää miettimään miten kova tahto ja motivaatio esimerkiksi Turkissa, Kiinassa ja Intiassa on nuorilla opiskella ja laittaa haisemaan. Ei ole mitään jakoja suomalaisilla, jos taso on nykyisenkaltainen jatkossakin. Kolme vuotta löysäilyä ja syljeskelyä opinnoissa ja mitään ei jää käteen. Hurjaa on.

Toki huipputason tyyppejäkin löytyy, mutta keskiarvona näkyy olevan taso laskussa ja paperit saa aivan olemattomilla taidoilla.

Mainokset

25.05.2009 - Posted by | Globaalit ilmiöt, Yhteiskunta

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: