Päivän pamaus

*pAm*

EU paisuu, mutta kauanko?

Rehnin Olli kertoi notta Islanti voi jättää EU-jäsenhakemuksensa jo kesällä. Nopeaa toimintaa siis. Islantihan on lähes puolivälissä pohjois-amerikan ja euroopan väliä, joten jos Islanti liittyy, on varmastikin EU:n läntinen laajentuminen saatettu loppuun. Seuraava maa vastassa kun on Kanada, ja se tuskin ihan nopeasti EU:hun liittyy 🙂

Islantihan on hyvin ’helppo’ maa liittymisen suhteen, koska kulttuuri ja lainsäädäntö ovat jo valmiiksi hyvässä kuosissa. Tosin taloutensahan islantilaiset ovat ryssineet melko totaalisesti, joten muutaman vuoden turskankalastus (back to the bascics) olisi ehkä ollut suotavaa ennen liittymistä. Ei kai EU joudu Islannin laskujen maksajaksi?

Islannin jälkeen onkin paljon vaikeampia kohteita tiedossa, kuten Valko-Venäjä (diktatuuri), Ukraina (sisäisesti jakautunut) ja Turkki (paljon väestöä ja kulttuurierot suuremmat). Tosin jäseneksi pääsivät jo Bulgaria ja Romania, jotka eivät ainakaan korruption ja maanvaurauden suhteen ole paljon Ukrainaa edellä. Turkkikin on ainakin kaupunkein osalta jo melko hyvin toimeentuleva maa.

Jos ajatellaan, että 15 vuoden kuluessa nuo maat ovat jäseniä, niin joko euroopan rajat on löydetty idänkin suunnalla? Ehkä Moldovan tyyppiset pikkumaat vielä joskus liittyvät edellisten suurten lisäksi. Mutta entä Venäjä? Osa siitä (ja nimenomaan maata hallitsevat alueet) ovat selvästi euroopassa. Mutta pisimmillään maa on Japanin rajanaapuri! Maantieteellisesti olisi hassua, jos Venäjä joskus liittyisi EU:hun. Mutta todennäköisempää se on, kuin toisella suunnalla Kanadan liittyminen unioniin 🙂

Aika näyttää. Ja joskushan EU alkaa myös hajota ja siitä aletaan irtautumaan. Niin se historia menee, mikään ei ole ikuista, ei edes Rooman valtakunta lopulta ollut.

Mainokset

19.05.2009 - Posted by | Globaalit ilmiöt, Politiikka, Yhteiskunta

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: