Päivän pamaus

*pAm*

Autoverotuksen tuska

Katkesi se pinna vihdoin Tullissakin autoverotuksen sotkuisuuteen. Ja sotkuisemmaksi menee joka kerta, kun lakia ”korjataan”.  Tullikin on nyt sitä mieltä, mitä autontuojat jo pitkään, että verotuskäytäntö on suurilta osin laiton, ja nykylinjauksilla siitä ei laillista saadakaan. EU-jutut tulevat jatkumaan, ja autoverotukseen ei stabiilia tilannetta saada aikaan. Ainoa keino olisi sen poistaminen, ja verojen kerääminen yksinkertaisemmalla tavalla.

Miljardista eurosta kiikastaa niinsanotusti. Joko vuotuinen käyttömaksu 500 euroon (joka jo nyt dieselautoilijoilla on)  tai polttoaineen hintaan noin 20 senttiä lisää per litra. Jos siis oletetaan, että verokertymän pitää pysyä samana.

Suomessa on näissä keskusteluissa aina omituinen luonnonlaiksi oletettu asia, että verokertymä ei voi pienentyä, vaan korkeintaan kasvaa. Kannattaisi joskus vilkaista kansantalouden perusteita. Jossain vaiheessa verottaminen kääntyy itseään vastaan, ja korkeammat veroasteet tuovat pienemmän kertymän, kun taloudellinen aktiviteetti kuihtuu ja niistetään kuoliaaksi. Lypsävä lehmä kuolee tai sairastuu vakavasti. En ole asiantuntija sanomaan ollaanko tässä tilanteessa nyt, mutta aivan varmasti siinä tilanteessa ollaan Suomessa aiemmin oltu. Luovutaan autoverosta ja tyydytään paikkaamaan se 500 miljoonan euron kattavuudella lisäämällä polttoaineveroja. Tämä ei kirpaisisi niin pahasti, ja merkittäviä kustannussäästöjä tulisi siitäkin,e ttä armeija tullin henkilöstöä pääsisi tekemään jotain järkevää sen sijaan, että arpoo autoille verotusarvoja ja kuuntelee asiakkaiden raivonpuuskia.

Autoja pitää kohdella ympäristönäkökohdat huomioiden samoin kuin vaikkapa jääkaappeja. Osta mistä ostat ja verotus käytön ja kulutuksen mukaan. Miten se voi olla niin vaikeaa?!

Mainokset

13.05.2009 - Posted by | Yhteiskunta

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: