Päivän pamaus

*pAm*

Devalvaation haamu kummittelee

Devalvaation haikailijoita tuntuu nykyisessä taloudellisessa tilanteessa löytyvän yhä enemmän. Ymmärtävätkä he mitä devalvaatio oikeasti tarkoittaa? Ehkä osittain, mutta eivät kyllä saatana vieköön syvällisesti!

Devalvointihan oli rahan arvon laskemisena hätäapukeino, jolla saatiin lähinnä teollisuuden tuotteet kilpailukykyisiksi maailmanmarrkinoilla. Lähinnä tämä hyödytti metsäteollisuutta, ja sieltähän ennenvanhaan myös painava sana kumahti, että milloin olisi devalvaatiolle tarvetta… Plussana siis, että tehtaat pysyivät pyörimässä.

Mutta miinuspuoliahan niitä vasta piisaakin ja osan laskua aletaan vasta maksamaan. Devalvointi maksatti kollektiivisesti jokaisella Suomen kansalaisella sen, että metsäteollisuus ei saanut bulkkitavaraansa kaupaksi maailmanmarrkinahintojen muuttuessa. Yhden yön kuluessa jokaisen lompakosta oli napsaistu siivu, kun markka oli nirhattu pienemmäksi. Ilmeisesti osa porukasta ei ymmärrä sitä, että tämä vähensi koko kansakunnan varallisuutta verrattuna ulkomailmaan ja se ei ole pikkujuttu se.

Vielä ikävämpi pointti on se, että koska vientiteollisuudella oli aina devalvaatiokortti takataskussaan, sen ei oikeasti tarvinnut panostaa tuotekehittelyyn samalla tavalla kuin kilpailijoidensa. Vanha bulkkikin meni kaupaksi ja jos ei mennyt niin devalvaatiota kehiin. Nyt tämä kostautuu, kun Suomen metsäteollisuus on pahimmassa kriisissä ikinä. Korkeamman jalostusarvon tuotteiden kehittelyyn olisi ollut aikaa vuosikymmenet, mutta asialla ei pidetty niin kiirettä. Devalvaation puuttuminen tarjoaa katkeraa kalkkia hetkellisesti, mutta jatkoa ajatellen se on vain hyvä asia, koska se pakottaa yritykset kehittelemään tuotteita, joista saa kunnon maailmanmarrkinoiden mukaisen hinnan. Tämä taas koituu suoraan Suomen kansantalouden, ja jokaisen suomalaisen eduksi.

Mainokset

07.05.2009 - Posted by | Talous

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: