Päivän pamaus

*pAm*

Koukuttuneet

Ihminen koukahtaa yllättävän helposti eri asioihin. Tuntuu, että vähemmistössä ovat ne ihmiset, jotka eivät ole mihinkään koukahtaneet. Pinnalla on viime aikoina olleet etenkin alkoholi- rahapeli- ja videopeliriipuvuudet. Näitä sitten kauhistellaan kimpassa.

On kuitenkin ainakin kaksi riippuvuutta, joista ei pahemmin puhuta tai ongelmiksi leimata, vaikka niistä kärsii huomattava osa väestöstä. Nimittäin työ- ja kahviriippuvuus! No, kahviriippuvuuden ohitan saman tien, koska kahvia saa imeä kyllä melkoisia määriä, ennenkuin siitä terveysongelmia seuraa. Tosin nyt kun tarkemmin ajattelee, niin monet todellakin VETÄVÄT sitä melko järkyttäviä määriä.

Työriippuvuus sen sijaan on asia, joka aiheuttaa ongelmia monella eri tasolla, ja ajan kuluessa etenkin yksilölle itselleen. Lisäksi se olisi jotenkin helpompi ymmärtää, jos puhuttaisiin imisistä, joiden tulot ovat suoraan suhteessa tehtyyn työmäärään. Mutta kun useimmiten näin ei ole, vaan kyseessä on aivan tavalliset kuukausipalkkalaiset. Päivä vedetään toimistohommia niin, että hikeä pukkaa. Luvataan tehdä joka tarjottu homma, ja menetetään yöunet kun ei keretä. Töitä tuodaan kotiin, eli tehdään niitä ilmaiseksi, mikä on kaikista uskomattominta pässiyttä. Riippuvuus tulee siitä, että moni luulee että tämä on ainoa tapa toimia.

No vapaa maa, kuten sanotaan, ja suomalaiset ovat perinteisesti olleet varsin kykeneviä tappamaan itsensä työnteolla. Yllä kuvaamassani elämäntavassa elimistö ja psyyke on jatkuvasti ylimääräisen rasitustilan ja stressin alaisena. Se ei ehdi viikonloppunakaan palautua, ennenkun taas lyödään löylyä kiukaalle maanantaiaamuna. Pitemmällä aikavälillä tästä seuraa mitä moninaisempia terveysongelmia. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus. Ja jo lyhyemmällä kärsivät lapset, kaverit ja mahdollinen parisuhde. Tyyli ei ole myöskään työnantajan etu, koska kiireessä ja paineessa syntyy paskaa jälkeä ja paineen alaisena kukaan ei pysty kehittämään toimintaa tai innovoimaan, vaan puskee eteenpäin kuin hermonsa menettänyt hevonen.

Valitettavasti vain tuollainen kulttuuri on ollut ainakin tähän asti ’The thing to do’ ja ihmiset jopa kehuskelevat kiireillään ja stresseillään. Se jos mikä on säälittävää ja surkeaa kuunneltavaa. Asia on valintakysmys, itsekin toimin ammatissa, jossa suurin osa ihmisistä käyttäytyy yllä kuvatusti. Minä en halua, koska sillä tappaa itsensä. Esimerkkejäkin on näkynyt.

Mainokset

04.05.2009 - Posted by | Yhteiskunta, Yleistä läpiskää

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: