Päivän pamaus

*pAm*

Sinivalkoista protektionismia

Transtech eli Kajaanilainen junanvaunujen valmistaja sai VR:ltä tilauksen uudesta erästä makuuvaunuja. Hienoa! Paitsi että VR ei näitä vaunuja sano tarvitsevansa. Tilaus oli poliittinen päätös, jotta Transtech pysyy toiminnassa. Ymmärrettävää toki toisaalta. Itseäni jäi kuitenkin pari asiaa tässä kuviossa mietityttämään.

Ensinnäkin tilaus kai kilpailutettiin, kuten EU:n säädöksiin kuuluu. No, muita tarjouksia ei vissiin tullut, mutta mitenkähän valtio, ei kun siis anteeksi VR olisi tilauksen keplotellut Transtechille, jos vaikka joku Saksalainen tai Espanjalainen valmistaja olisi jättänyt paremman tarjouksen? Se olisi ollut mielenkiintoista seurattavaa se.

Toisekseen, vaikka on toki toivottavaa, että Transtech pysyy käynissä, on tällaisten tilausten virittely pidemmän päälle ja ainakin laajemmassa mittakaavassa oman oksansa sahaamista. Jos alamme tilaamaan toisiltamme, jäämme jälkeen kilpailijoiden tasosta, ja siinä käy pidemmän päälle heikosti. Suomessa jos missä pitäisi tämä asia ymmärtää. Vuosikymmenet yritykset möivät paskalaatuista tavaraa Neuvostoliittoon. Kaupaksi meni kun Kekkonen kävi neuvottelemassa diilit ja heidän oma tavaransa oli vielä paskalaatuisempaa. Mutta annas olla kun neukkula romahti ja kauppa tyssäsi. Piti alkaa yrittää myymään sitä samaa ruonaa länsimarkkinoille, jossa taso oli aivan toista luokkaa. Konkursseja tuli ja kalkki maistui.

Joten kokeiltu on, toivottavasti tämän tason systeemit eivät ala yleistyä.

Mainokset

20.04.2009 - Posted by | Politiikka, Talous

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: