Päivän pamaus

*pAm*

911 is a joke

Julkiset palvelut ovat Suomessa erittäin kannatettuja, ja joka gallupissa kansalaiset ovat valmiita maksamaan paljonkin lisää veroja, jos vain julkiset palvelut pysyvät kunnossa. Mielestäni ne pitäisi ensin saada kuntoon! Otsikko kuvaa tilannetta (Jenkkiläistä rap-lyriikkaa), jossa usko julkisiin palveluihin on jo lähes kokonaan romahtanut. Tänne suuntaan ollaan menossa Suomessakin, vaikka ihmisten päiden sisällä tilanne on toinen. Esim. terveyspalveluista pointteja:

  • Suomen käyttämä raha ei todellakaan ole suurimpien joukossa, ainakaan verrattuna pohjoismaihin tai Saksaan
  • Suomessa asiakkaan maksamat palvelumaksut terveyskeskuksissa jne. ovat Euroopan korkeimpia
  • Jonotusajat ovat paljon pidempiä, kuin mihin esim. Saksalainen on tottunut
  • Lääkkeiden hinnat korkeita ja korvaukset pieniä

Näitäkin suurempi uhkakuva on mielestäni se tilanne, jossa keskiluokka hylkää julkiset terveyspalvelut ja siirtyy yksityisille vastaanotoille. Tämä on uhkakuva siksi, että keskiluokka maksaa suurimman osan veroista, joilla terveyskeskukset ja muu tähän liittyvä infra kustannetaan. Jos he eivät sitä käytä, niin he kysyvät melko nopeasti, että miksi sen joutuvat kuitenkin ylläpitämään. Ja tässä vaiheessa tie on todella auki julkisen terveydenhuollon täydelliselle ghettoutumiselle!

Homman toimimaan saattamiseen ei tarvitse edes kasvattaa verokertymää, koska raha ei tässä kohtaa ole lopulta ratkaiseva tekijä, eikä ainakaan PARANTAVA tekijä. Rahaa voidaan nykyorganisaatioihin kaataa vaikka kuinka paljon lisää, ja edelleen homma pelaisi vain keskinkertaisesti.

Systeemi huutaa totaalista organisaatio- ja prosessiremonttia! Myös roolit tarkasteluun, hoitajat voivat tehdä monia lääkäreiden töitä. Turha byrokratia pois. Prosessit virtaviivaistetaan. Päällekkäisyydet pois. Tietojärjestelmät yhteentoimiviksi ja määrä alas. Yksikköjen erikoistumista lisää. Organisaation johtoon ammattijohtajat, ja lääkärit tekemään lääkäreiden töitä. Reseptien uusimiset ja sairaslomahakemusten prosessi paljon nykyistä tehokkaammaksi.

Nuo nyt alkuun, niin oltaisiin jo terveemmässä tilanteessa itse terveydenhuollon osalta. Toki urakka on hurja, mutta jos se olisi tajuttu aloittaa jo vaikka 15 vuotta sitten (milloin nykyiset merkit olivat jo selvästi nähtävillä), oltaisiin sen kanssa jo pitkällä. Mutta ei se koskaan valmistu, jos ei aloiteta. Ja jos muutos pitää odottaa kriisin kautta, tulee siitä rumaa jälkeä, kuten yllä kuvasin.

Mainokset

15.04.2009 - Posted by | Yhteiskunta

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: