Päivän pamaus

*pAm*

Levää tankissa!

Pyörät pyörivät ja sitä tekevät jatkossakin, vaikka ”Dinodieselin” ja bensiinin, siis raakaöljyn hinta olikin välillä jo aika huipussaan. Nythän kelpaa taas ajella rekkojen ja autojen, kun polttoaineen hinnat ovat pitkästä aikaa kohtuullisemmalla tasolla.

Raakaöljy kuitenkin jossain vaiheessa taas kallistuu, ja tulevaisuudessa alkaa käydä vähiin. Vaihtoehtoisia polttoaineitahan on kehitelty vaikka mistä, mutta mielestäni yksi lupaavimmista ideoista on kasvattaa LEVÄÄ. Levät ovat erittäin tehokkaita tuottamaan lipidejä (öljyjä) imemästään hiilidioksidista ja auringonvalosta. Kasvikunnassa niiden hyötysuhde tässä hommassa on omaa luokkaansa. Viime aikojen tulokset lupaavat myös, että levien jalostaminen biodieseliksi ei ole mitenkään ylivoimainen tehtävä. Hinta on tällä hetkellä vielä melko kova, mutta tämähän on täysin normaali ilmiö uusien tuotteiden ja teknologioiden kanssa.

Kun tuotannossa päästään lähemmäs teollista mittakaavaa, niin hinta laskee varmasti. Täten tuotettu polttoainehan olisi hiilikierron suhteen neutraalia, koska levät imevät hiilidioksidia saman verran mitä taas poltettaessa vapautuu.

Nämä ovat mukavia uutisia, koska vihdoin on alettu tosissaan suuremman pääoman voimalla panostamaan näihin uusiin polttoaineteknologioihin. Samaten levät eivät kilpaile ruoantuotannon kanssa, koska ne evät vie yhtään peltoalaa kasvaessaan merellä. Voidaan siis unohtaa moraalinen ahdistus siitä, että tankatessani autoa vien samalla leivän tai riisin Afrikkalaisen suusta.

Hyvältä siis näyttää! Mutta jonkin aikaa pitää vielä varmaankin ajella maasta pumpatulla kaasuöljyllä, mikäpä siinä. Parempia aineita odotellessa.

Miltähän muuten moisen levädieselin palaessa tuottama pakokaasu tuoksuu? Normaalidieselissähän on oma ominaistuoksunsa, hieman makeahko haju. Rypsistä valmistetulla biodieselillä käyvä moottori taas tuottaa paistettujen munkkien tapaista tuoksua. Ehkäpä levädiesel tuoksuu sitten raikkaalle merelle 😉

Mainokset

07.04.2009 - Posted by | Energia, Liikenne, Talous, Ympäristö

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: