Päivän pamaus

*pAm*

Tulee kuin NATOn ohjus

Tänään uutisoitiin notta Suomi saa vihdoista viimen kerjäämiään JASSM ohjuksia Hornetteihinsa. Kyseessä on siis USAn kehittämä aika tuore ohjus, jota ei ihan joka maahan kaupata. Tästä syystä vissiin Suomi sai rukkaset ensin, varmaankin siitä syystä että NATOn ulkopuolisille maille syynäävät hieman tarkemmin mitä sinne myydään ja mitä ei.

Sitä ihmettelen miksi näitä ilmasta maahan -ohjuksia hommataan vasta nyt, vaikka tarve oli tiedossa jo 1992 (Kyllä, 1992!!!). Tuollainen ase kun on ymmärtääkseni aika keskeinen osa Hornetien kokonaisaseistusta. Vai oliko perää siinä, että tuo voidaan tulkita hyökkäys- eikä puolustusaseeksi ja Suomen poliitikoilla ei ollut vielä 1990-luvun alussa munaa ostaa kunnon verkkeet samalla kun Hornetit ostettiin? Tosin tuolloin moista JASSM -ohjusta ei olisi ollut vielä edes saatavilla. Sehän on aika lähelle risteilyohjus, jonka kantama koneesta lähettämisen jälkeen on noin 400km ja joka suunnistaa jumalattoman tarkasti kohteeseen GPS ja muita paikannus- ja tunnistamisvälineitä hyödyntäen. Mahtavat maksaa reippaasti, raaskitaankohan niitä montaa edes hommata 🙂

Samalla on menossa Hornetien keski-iän päivitysprosessi. Kalliita juttuja. Nuo kun saadaan tehtyä loppuun alkaakin kone jo varmaan olla ikänsä lopussa ja voidaan valmistautua vaihtamaan uudempaan hävittäjään. JointStrikeFighter ehkä? Eurofighter? Näitähän piisaa. No, kai se pääasia on että jonkinlaiset ilmavoimat on olemassa, joskin pienet. Ja varmaan pienenee jatkossa koko ajan, koska ilmavoimien kalusto on nykyään jumalattoman kallista. Siinä olisi taas yksi hyvä syy liittyä NATOon, saisi ehkä roinaa vähän halvemmalla.

Kylä lähtee!

Kylä lähtee!

Mainokset

02.04.2009 - Posted by | Politiikka, Yleistä läpiskää

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: