Päivän pamaus

*pAm*

Irak nousee, eurot mukaan bileisiin

Jo kuusi vuotta alkaa olemaan siitä, kun amerikkalaisten kokoama koalitio hyökkäsi Irakiin (20.03.2003). Ajatelkaa, jo kuusi vuotta! Osittain meni hommat perseelleen, osittain ei. Operaatiosta tuli pitkä, ja se jatkuu edelleen. Se nostatti myös suuria tunteita ympäri maailman, ja kasvatti laajalti amerikkalaisvastaisuutta. Ajatellaanpa nyt vaihteeksi ympäripäin koko asiaa.

  • Jos koalitio ei olisi vallannut Irakia, Saddam Husseinin sortokoneisto olisi edelleen vallassa. Millaiset uhrilukemat tämän kuuden vuoden aikana se olisi saanut aikaan? Ei voi tietää, mutta varmuudella jonkinmoiset.
  • Mikä oli USAn aito motiivi ’uhrautua’ hyökkäykseen? Oliko se tosiaan öljy, mitä yleisimmin ehdotetaan? Eiväthän he ole saaneet sieltä öljyä vielä paljon paskaakaan, ja sen mitä jatkossa saavat joutuvat ostamaan maailmanmarkkinahintaan.
  • Operaatio oli ongelmallinen, ja meinasi räjähtää monessa kohtaa käsiin vallankumouksellisten voimistuessa. Mutta nyt on tilanne parantunut jo pitkään. Toivottavasti eivät amerikkalaiset nyt hötkyile pois sieltä liian aikaisin, ettei muutu taas ruutitynnyriksi koko alue.
  • Muistaa pitää sekin, että USA on syytänyt hirvittävät määrät rahaa Irakiin. Suurin osa varmasti on mennyt sotakoneiston pyörittämiseen, mutta myös infrastruktuuria on parannettu laajalti ja Irakin omia turvallisuusjoukkoja koulutettu.

Tätä mukaa kun tilanne on Irakissa rauhoittunut, on alue alkanut kiinnostaa muitakin. Amerikkalaiset saivat vapaasti tehdä likaisen työn ja kukistaa kansalaisiaan orjuuttanut diktaattori. Mutta nyt kun olot tämän ansiosta paranevat ja tasaantuvat, ilmaannutaan kieli pitkällä osingonjaolle. Vaikka eihän siinä kai mitään, näin on toki tapahtunut ennenkin. Pääasia tietysti on, että normaalin Irakilaisen ihmisen arki on alkanut näyttää inhimillisemmältä. Voisin uskoa, että he haluavat vain rauhaa, ja vakaan maan jota saavat itse hallita. Se näyttää nyt pitkästä aikaa realistiselta ja lähitulevaisuudessa saavutettavalta tavoitteelta.

Mutta ei kannata ihmetellä, jos amerikkalaisia välillä pännii euro-pellejen touhut. Sama NATOn kanssa. Turvatakuut kelpaavat, mutta mitään ei mielellään tehtäisi itse. Naurettavasti piehtaroidaan menneisyyden suuruudessa kuten Britannia ja Ranska. Kehdataan vielä tekopyhästi arvostella amerikkalaisten toimia joka käänteessä. Puhetta siis piisaa, tekoja vähemmän, kuten euroopassa jenkkien näkökulmasta monessa muussakin asiassa. Mutta ehkä amerikkalaiset ovat tähän jo tottuneet. Pitihän heidän jo kaksi kertaa olla sammuttamassa eurooppalaisten aloittamat säädöt ja ihmisten massoittain tappamiset, tarkemmin sanottuna maailmansodat yksi ja kaksi. Ja ainakin puoli pistettä tulee lisäksi kylmän sodan pitämisestä kylmänä.

Mainokset

05.03.2009 - Posted by | Politiikka, Yleistä läpiskää

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: