Päivän pamaus

*pAm*

Höpö-höpö henkilöstöarviointi ja psykologiset testit syyniin

Anteeksi että eilinen kirjoitus puuttui. Syynä oli se, että allekirjoittanut oli koko päivän hienossa henkilöstöarvioinnissa ! Siispä kirjoitankin nyt kummastelua sekä urputusta niistä, koska systeemi tuntuu haisevan joiltain osin. Siis nyt tarkoitan arviointeja joihin joutuu/pääsee, kun on hakenut työpaikkaa ja valitaan yhdeksi kahdesta tai kolmesta loppukandidaatista paikkaan.

Itse olen näissä arviointipäivissä ollut aikojen saatossa 3 kertaa. Hakemani paikat olivat hyvin saman tyyppisiä. Päivästä kirjoitettava raportti on yleensä melko ympäripyöreä, ja mahdolliset muutokset tuntuvat liittyvän siihen minkälaiset kemiat on haastattelijan kanssa. Ainoa tarkka data tuntuu olevan se, mitä tulee matemaattista lahjakkutta tai loogista päättelykykyä mittaavista testeistä. Tosin näissäkin pitää olla heti aamusta pirteänä, jotta pääsee omalle tasolleen.

Kummia pointteja testeistä:

 • Arviot ovat subjektiivisia, riippuvat siis haastattelijan fiiliksistä. Näin se toki onkin kun ihmistä palkataan, mutta tämä MUTU -fiilistely pitäisi mielestäni olla palkkaavan organisaation vastuuhenkilöllä. Hänellä on kuitenkin lopullinen vastuu rekrytoinnin onnistumisesta. Haastattelee ja jauhaa sitten vaikka niin monta kertaa, että alkaa päätös muodostumaan. Palkkaavan organisaation henkilöllä on kuitenkin paras käsitys siitä, mitä palkattavalta ihmiseltä odotetaan. Henkilöarvioija taas vetää samalla kaavalla eri alojen haastatteluja putkeen, eikä hänellä ole käsitystä erilaisten organisaatioiden tarpeesta tai työtehtävien todellisesta sisällöstä.
 • Testimenetelmät. Miten psyykkisesti sairaiden arviointiin tarkoitettu Rosarch -testi sopii terveiden työtähakevien luotaamiseen (ns. musteläiskätesti). Entäs testi, missä aikarajan sallimassa ajassa piirrellään vapaasti jotain ruutuihin? Puolustus on se, että nämä ovat vain osa arviointeja. Mutta se ei poista kysymystä, miten ne palvelevat. Mitä tietoa ne tuovat kokonaisuuteen? Nämäkin testit ovat täysin subjektiivisia ja toistamattomia.
 • Epäreiluus. Pari kertaa testeissä käytyään tietää kaiken mitä siellä tapahtuu ja valmistautuminen on helppoa. Ensimmäistä kertaa testeissä olevat ovat selvästi heikommassa asemassa kuin kokeneemmat. Firmasta riippumatta testipäivän runko on sama, ja jopa haastattelijoiden kysymykset ihan samoja.
 • Vastuu. Testejä tekevällä firmalla ei ole mitään vastuuta tuottamistaan tuloksista. Loistava bisnes! Vaikka suosittelisivat minkälaista psykopaattia hommaan, niin vastuu on aina sillä organisaatiolla, joka ihmisen palkkaa.
 • Ennustamattomuus. Kaavamaisuudestaan huolimatta testit vaihtelevat ennakoimattomasti vaikka haettu tehtävä ja testattu henkilö pysyvät samoina. Tähän on testifirmoilla hyvät klausuulit että tulos koskee vain sitä tehtävää ja hetkeä – mutta tämähän sisältää saman epävarmuuden.

…ja selvyydeksi itse olen myös tullut noiden kautta tehtävään valituksi, joten pelkkää katkeran urputusta tämä ei ole 😉 Itse en rekrytoijana kuitenkaan moista käyttäisi, vaan grillaisin itse ehdokkaita niin kauan, että olen varma valinnasta.

Tähän vielä uteliaille tiivistettynä yleinen testipäivän kulku, yleensä kaikkia näistä ei tule:

 • Valokuva naamasta. Kannattaa mennä naama ruodussa ja silmät auki 😉
 • Vapaan tahtiin täytettäviä tehtäviä, esim. ”En koskaan ole ollut kateellinen toisille” tai ”Patsaiden koskettelu tuottaa minulle suurta mielihyvää” tai ”Joskus tuntuu etten oikein pysy kasassa”. Vastauksena Kyllä/Ei. Ja näitä on paljon.
 • Ainekirjoitus otsikolla ’Minä’ tai ’Tulevaisuuteni’ tai jotain vastaavaa. Sama voi olla englanniksi.
 • Samantyyppisiä väittämiä ja vastata pitää asteikolla 0-3 tai 0-5 kuvaako väittämä itseä.
 • Looginen päättely joko kuvioina ’mikä osakuvio sopii kokonaisuuteen’ – ’mikä kuvio tulee seuraavaksi’ tai ’miten lukusarja jatkuu esim. 1-3-5-7 ja oikea vastaus olisi 9’. Näissä on aikaraja ja vaikeutuvat loppua kohti.
 • Yleistieto. ’Kuka on Ranskan presidentti?’ – ’Mitkä värit ovat Saksan lipussa?’ – ’Missä lämpötilassa vesi höyrystyy?’. Tätä testiä käytetään varmaan valittaessa BB-talon asukkaita – käänteisesti 😉
 • Täytettävät lauseet, lauseeseen pitää keksiä sana tai sanoja.
 • Väittämätesti. Pätkä tekstiä ja siihen liittyviä väittämiä – pitävätkö tekstin perusteella paikkansa vai eivät.
 • Aikarajallinen piirustus, jatka piirtämällä alussa olevia kuvioita joita ovat pisteet, viivat, kaaret ja neliöt. Ns. wartegg testi
 • Musteläiskä ns. Rorschach testi.
 • Organisointitehtävä. Tietyssä ajassa pitää saada tietyt työt tehtyä tietyllä porukalla. Avautuvat yleensä kun poimii suttupaperille tärkeät pointit ja piirtää työnkulun sen mukaan. Ohjeet on tahallaan kirjoitettu harhauttavasti ja ei-kronologisesti.
 • Ryhmätyö. Ensin tehdään aihesta oma näkemys ja sitten samat yhdessä. Tässä kannattaa koittaa olla äänessä jos ei muuta keksi. Hakemastasi paikasta riippuen voit myös osoittaa johtajan ominaisuuksia saamalla tahtosi läpi tai vaikka ponkaisemalla fläppitaululle jauhamaan. Tässä on kanssa helppo antaa mitä odotetaan. Aikarajallinen.
 • Puhe. Kirjoita ja pidä puhe. Jos olet hakenut paikkaa jossa pitää esiintyä.
 • Haastattelu tai haastattelut. Osa voi olla englanniksi. Englanniksi voidaan kysellä vaikkapa harrastuksia. Nämä ovat rungoltaan yleensä hyvin samankaltaisia. Kysellään hieman kierrellen (kun suoraan ei moisia saisi kysyä) taustat, harrastukset. Koulunkäynti, roolit töissä. Sitten miksi kiinnostuit hakemastasi paikasta ja miksi hait. Omat vahvuudet ja heikkoudet työelämässä. Minkälaisia ominaisuuksia odotat esimieheltäsi. Omasanainen yhteenveto millainen olet. Minkälaisten ihmisten kanssa tulet toimeen ja millaisten et. Työskentelytyyli. Jos tulisi tulevassa työssä ongelmia, mistä se voisi johtua. Haastattelussa kannattaa pyrkiä näytämään kovaa motivaatiota ja innostuneisuutta paikkaa kohtaan. Valmistautumalla sujuu sekin jos ei luonnostaan…

Ja muista aina pyytää itsellesi palaute testipäivästä – eivät lähetä sitä pakosti automaattisesti.

Porataan niitä persoonallisuuksia!

Porataan niitä persoonallisuuksia!

UPDATE:
Noniin se siitä, nyt tuli tulokset tuostakin urakasta. Ihan hyvä loppuraportti, ja minut valittiin hakemaani paikkaan, joten ei kai pitäisi hirveästi valittaa. Siltikin olen samaa mieltä tuossa alkuperäisessä kirjoituksessani antamasta kritiikistä. Nytkin raportissa oli minun kannaltani oikein hyviä luonnehdintoja, mutta paljon myös puuttui. Minun kannaltani onneksi negatiivisia asioita. En ole esimerkiksi aina läheskään niin tunnollinen tai ahkera kuin yleensä suomalainen töissään on, mutta erikseen mainittiin, että suhtauduin töihini tunnollisesti. No, on siinä senverran perää, että kyllä minä teen minkä lupaan. Mutta en ehkä aina lupaa niin paljon kuin pystyisin 😉
Mainokset

04.03.2009 - Posted by | Tuotteet ja kuluttaja, Yhteiskunta, Yleistä läpiskää

1 kommentti »

 1. Itse kävin soveltuvuusanalyysissä yritykseni laskuun psykologitoimisto Crescossa. http://www.cresco.fi.

  Minulle analyysi oli valaiseva ja läheistenikin mielestä osuva.

  Analyysistä sain lisävahvistusta, mihin suuntaan minun kannattaisi edetä urallani. Samoin selkisi, miksi tulen tiimissä hyvin toimeen tietyntyyppisten ihmisten kanssa.

  Varmaan itsesikin tapauksessa analyysin lopputulos on melko paljon painotuksiltaan samanlainen kaikissa kolmessa läpikäymässäsi testissä, vaikka lieviä painotus- ja vivahde-eroja löytyisikin.

  Palkkaavan yrityksen on hankalaa selvittää henkilön ulkonäön perusteella hänen henkisiä ominaisuuksiaan yhtä luotettavasti, kuin kyseiset testit.

  Kannatan rekrytoitavan henkilöstön arviointia siitäkin huolimatta, että ne antavat vain summittaisen kuvan henkilön osaamisesta.

  kommentti Kirjoittanut Jare | 08.02.2010 | Vastaus


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: