Päivän pamaus

*pAm*

Näennäisdemokratiaa

Verkkokyselyt, netpollit ovat nykyään suosittuja, niitä on lähes joka saitilla. Niihin sitten ihmiset satunnaisesti klikkailevat. Uusi ilmiö on se, että etenkin tiedotusvälineet ovat alkaneet varovaisesti uutisoida omia verkkokyselyitään. Etenkin lehdet ja tv-kanavat. Tässä pitäisi olla tarkkana sen suhteen, ettei niitä uutisoida samanarvoisina ammattitaitoisesti suoritettujen gallup -tyyppisten kyselyiden rinnalla, koska kyse on eri asiasta.

Perinteisesti kyselyt kohdistetaan satunnaisesti ihmisille, ja niissä otetaan huomioon tilastolliset virheet. Verkkokyselyissä ei toteudu kumpikaan perustavaa laatua oleva vaatimus kyselyn luotettavuudelle. Toki olisi houkuttelevaa uutisoida verkkokyselyiden tuloksia, koska niiden aiheuttamat kustannukset ovat olemattomat verrattuna ’oikeaan’ kyselytutkimukseen.

Joku tilastotieteilijä saisi oivan tutkimusaiheen siitä, paljonko on eroa tuloksilla kun sama kysymys esitetään verkkokyselynä ja perinteisenä tutkimuksena. Verkkokyselyissä epäilen korostuvan etenkin sen, että vastaajiksi valikoituu vain henkilöitä, joilla on jo jokin vahva kanta kysyttävään asiaan. Tämä ei voi olla vaikuttamatta saatuihin tuloksiin.

Mainokset

24.02.2009 - Posted by | Yhteiskunta, Yleistä läpiskää

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: