Päivän pamaus

*pAm*

NATOtuksen tuska

Meitä natotetaan! …hieno parahdus, joka pääsi muistaakseni jonkun vasemmistopoliitikon suusta joskus. Heh. Se on kumma kysymys tämä Suomen mahdollinen liittyminen NATOon, eli Pohjois-Atlanttin puolustusliittoon. Kansa ei halua, osa poliitikoista haluavat, mutta salaa. Sotilaat ymmärtääkseni enimmäkseen haluavat. Asiaan liittyy joitakin kummia piirteitä, joita nyt kummastelen:

  • Suomen asevoimia on yhdenmukaistettu NATO-yhteensopiviksi jo ainakin kymmenen vuotta. Miksi, jos ei olla liittymässä?
  • Pohjimmiltaan liittymistä vastustetaan Venäjän pelon takia. Samasta syystä Viro liittyi NATOon niin pian kuin pystyi. Miksi sama syy aiheuttaa kahta päinvastaista käyttäytymistä?
  • NATO-optio. Tästä poliitikot puhuvat. Ei sellaista ole, se on ihan omaa keksintöä. Jos hakemus lähetetään, asia käsitellään NATOssa sen tilanteen pohjalta. Ei ole mitään Suomi-spesiaalia NATO optiota.

Henkilökohtaisesti minua kummastuttaa miten asiasta on kehittynyt niin suuri mörkö. Suurin osa EU-maista on NATOn jäseniä ja asia on ihan tavallinen, ei se aiheuta mitään ylimääräisiä väristyksiä missään.

Toisekseen NATO ei ole ikinä hyökännyt mihinkään, kuten demokraattiset maat harvemmin muutenkaan hyökkäilevät toistensa kimppuun. Vaikuttaa siis järjestöltä, johon Suomen kaltainen maa voisi tuntea kuuluvansa. Miksi tämä lisäturva ei kelpaa?

Ja sekin luulo istuu tiukassa että suomalaiset sotilaat joutuisivat NATOn myötä taistelemaan ulkomaille. Kyse ei ole mahdollisuudesta, koska näin on jo. Suomalaisia sotilaitahan on osana NATOn joukkoja Afganistanissa. Tosin ihan meidän omalla päätöksellä, ja niin se olisi jatkossakin.

Ja tosipaikan tullen olisi varmaa, että suomalaiset joutuisivat ihan itse maataan puolustamaan, mutta ehkä ilmatukea saisi enemmän kuin mihin itsellä on rahkeita. Ilmavoimat kun on nykyisessä sodankäynnissä hyvin merkittävä aselaji, ja valitettavasti myös jumalattoman kallis ylläpitää laajassa mittakaavassa. Tällaisessa maailmantilanteessahan paska olisi osunut rapsakasti tuulettimeen muuallakin, ja jokainen maa joutuisi hoitamaan omat murheensa pääosin itse.

En osaa nähdä asiaa niin isona kysymyksenä mitä se Suomessa on. Itse olisin lievästi liittymisen kannalla, koska siitä on joitain hyötyjä saatavissa, mutta realistisia haittoja ei ole näkyvissä. Mutta tätä keskustelua käydäänkin vanhemman ikäluokan aivoilla, joissa NATO ja Varsovan liitto olivat jatkuvan ydinsodan pelon ilmapiirissä molemmat hyvin uhkaavia järjestöjä. Tuota ajatusmaailmaa tuntuu olevan helvetin vaikea päivittää 2000-luvulle.

Mainokset

18.02.2009 - Posted by | Yhteiskunta

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: