Päivän pamaus

*pAm*

Kauhistellaanko taas hiukkasen?

Mielipideosastot ovat kivaa luettavaa. Jopa omasta mielestä pöljät mielipiteet ovat arvokkaita. Ne antavat näkökulmaa muiden ihmisten päiden sisään. Ja toisten ymmärtäminen ja keskustelu on aina tärkeää.

Spottasin tuossa päivänä muutamana taas yhden mielipidekirjoituksen arkkityypin, jossa kauhistellaan öljyn loppumista, joka johtaa nykyisenkaltaisen yhteiskuntamallin romahtamiseen. Ei kulje enää autot, ei lennä lentävät koneet.

Minusta tuo visio vaikuttaa varsin epätodennäköiseltä. Lähinnä tärkeimmin siitä syystä, että jostain pirun syystä ihminen on tällaisen nykyisenkaltaisen yhteiskuntarakenteen itselleen väkertänyt. Nyt tarkoitan laajasti ajateltuna ’länsimaista yhteiskuntaa’. Tuntuu kelpaavan. Ja siellä missä ei vastaavaa systeemiä ole, sitä kohti pyritään.

Pidän paljon todennäköisempänä, että pääpiirteissään homma jatkuu kuten ennenkin. Jaa miksi, kun se öljyn perkelekin meinaa loppua? No, siksi, että siinähän ottaa ja loppuu ihan vapaasti. Läiskitäänpäs vähän energiasta (öljy on pohjimmiltaan vain energiaa) faktoja pöytään:

  • Pessimististenkin laskelmien pohjalta öljyä piisaa suunnilleen nykyisillä hinnoilla vielä 40-50 vuotta. Hinnan noustessa tuota voidaan vielä pidentää jonkun verran.
  • Jos aletaan porata syvemmältä meren alta, aika pitenee edelleen.
  • Öljyhiekkaa on jumalattomat määrät, ne hyödyntämällä (kalliimpaa taas tietty) tulee ainakin uusi 50 vuotta aikaa.
  • Uraania riittää nykyisille vanhanaikaisille ydinvoimaloille noin 70 vuotta
  • Hyötöreaktoreilla aika moninkertaistuu
  • Aurinkovoimaa on loputtomasti. Aurinkokennoteknologia on kehittynyt paljon viime vuosina ja alkaa olemaan jo kustannustehokkuudessa lähellä markkinahintoja.
  • Geotermiset voimalaitokset ovat samaten lähes loppumaton energialähde, paikkoja näille alkaa nykyteknologialla löytymään jo muualtakin kuin tuliperäisiltä alueilta (kuten Islanti)
  • ITER vie fuusiovoimaa eteenpäin, jos tähän panostetaan kunnolla, sähköntuotanto muuttuu lähes raaka-ainevapaaksi, koska deuteriumia saa merivedestä käytännössä loputtomasti.

Tuossa nyt menua aluksi. Monet näistä teknologioista ovat olleet marginaalissa, koska öljy on ollut niin halpaa. Mutta siis vaihtoehtoja piisaa ja sähköä tulee töpselistä lapsillesikin.

Don’t worry, be happy 😉

Jee!

Jee!

Mainokset

16.02.2009 - Posted by | Energia, Yhteiskunta

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: