Päivän pamaus

*pAm*

Luonnolle kuuluu hyvää

YES! Luonnolle kuuluu hyvää. Ympäristökeskus julkaisi raportin, jonka mukaan luonnon tila ylipäätään on parempi kuin 10 vuotta sitten. Mahtavaa. Puhumattakaan siitä mitä se oli 20 vuotta sitten.

Harmittavaa, että tämänsuuntaisia uutisia ei julkaista enemmän. Niitä meinaan löytyy enemmänkin maailmalta. Esimerkiksi laajat korallikasvustot olivat hiljattain heikossa hapessa, mutta ovat elpyneet varsin mukavasti kun vesiä on rauhoitettu. Samaten alueilla, missä kläväytettiin ydinpommeja 60-luvulla, korallit ja muu merellinen luonto on ennallaan. Siis paikassa missä räjähti ydinlataus! Juurikaan suurempaan tuhoon luonnolle ei ihminen edes kykene.

Suomessa yksi konkreettinen esimerkki on sisävesiemme tila. Muistan lapsena 80-luvulla kun meni järveen uimaan, oli ihokarvat ja iho sieltä tullessa ihan mustaa möhnää täynnä. Samaten näki satunnaisesti rannalle ajautuneita kuolleita kaloja tai muuten vedeneläviä, jotka näyttivät olevan heikossa kunnossa. Tämän jälkeen teollisuuden päästöt mataliin järviin laitettiin aisoihin, ja jo 20 vuodessa on tilanne parantunut merkittävästi. Nykyään järvellä ollessa ei enää noita ilmiöitä tapaa. Ainoa jäljellä oleva vitsaus on sinilevä, joka johtuu maatalouden päästöistä. Mutta se tuntuu olevan jonkinlainen pyhä lehmä (kuinka osuvaa, hehheh) jota ei saa laittaa aisoihin kuten teollisuuden aikanaan. Kummaa.

Luonnon kannalta globaalisti sopii toivoa, että elintason nousu jatkuu köyhissä maissa. Ympäristön suojeluun laitettu raha korreloi suoraan maan vaurauteen. Jos ihminen joutuu joka päivä miettimään mistä saa ruokansa itselleen ja lapsille tänään, ei jää paljon aikaa ympäristönsuojelukysymyksien miettimiseen.

Suurin uhka luonnolle tällä hetkellä on kuulemma ilmastonmuutos. Jos näin on, on asiat hemmetin hyvin. Ympäristölle ei ole homma eikä mikään selvitä muutamien asteiden vaihtelusta suuntaan tai toiseen, se on siihen sopeutunut jo vuosimiljoonien ajan heittämällä. Puhumattakaan ydinpommeista…

Mainokset

13.02.2009 - Posted by | Ympäristö

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: