Päivän pamaus

*pAm*

Veroparatiisi – autovero

Suomi on veroparatiisi, jos paratiisina pidetään erilaisten verojen määrän suuruutta  kappalemääräisesti. Näistä yksi ihkutus on autovero. Valitanpa siitä hetken.

Autovero maksetaan kun ostetaan uutena ja rekisteröidään liikenteeseen. Se nostaa Suomessa myytävien autojen hintaa noin 30 ’vapaisiin’ markkinoihin, esimerkiksi Saksaan verrattuna. Autoveron surkuhupaisat piirteet liittyvät siihen, että vero riippuu auton arvosta. Auton arvo taasen riippuu jo käyttämättömänä lukemattomista eri seikoista, saati sitten käytettynä.

Vaikeaksi tämä menee viimeistään sitten, kun määritellään sellaisen käytetyn auton arvoa verotusta varten, jota ei ole myyty uutena Suomessa – eli se verotetaan jälkikäteen. Tullissa on armeija virkamiehiä näitä laskemassa, vaikka oikean tuloksen saaminen on käytännössä mahdotaan. Lakia siis rikotaan varmasti, koska se sanoo, että yhdessäkään tapauksessa veroa ei saa periä liikaa.

Arvoon ja siten veron määrään vaikuttavia tekijöitä on esimerkiksi:

Auton merkki, malli, moottoritilavuus, ajetut kilometrit, omistushistoria, huoltohistoria, ulkoinen kunto, sisäinen kunto, tekninen kunto, audiovarusteet, turvallisuusvarusteet, mukavuusvarusteet, väri ja ostopaikka.

Kaikki nämä pitäisi arvottaa perustellusti ja verrata hintaa vielä Suomessa uutena myytyyn vastaavaan käytettyyn. Tällaista vastaavaa ei yleensä edes ole. Joten laittomia veropäätöksiä tulee jatkuvasti kuin liukuhihnalta ja kansalaista kyykytetään.

Ai niin, yksi vedenpitävä arvon mitta olisi. Autosta maksettu hinta. Se sisältää automaatisesti tarkimman mahdollisen informaation auton arvosta. Mutta tämä ei valtiolle kelpaa veroperusteeksi (kuten kaiken muun maahan tulevan osalta kelpaa) vaan mieluummin pidetään lauma virkamiehiä arpomassa vääriä hintoja. Sairasta.

Karhu perkele!

Karhu perkele!

Mainokset

10.02.2009 - Posted by | Uncategorized

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: