Päivän pamaus

*pAm*

Restentin karsina

Halonen on ollut resitenttinä jo hyvän aikaa, en edes muista milloin aloitti. 1999? No, kuitenkin. Tässä Obamamaniaa seuratessa tuli mieleen arvioida hiukan USAn ja Suomen eroja presidentin roolissa. Ehkä myös Ranskan, siellähän presidentillä on vielä yhtenä harvoista EU-maista vielä valtaa Suomen tapaan, joskin enemmän. Muissa maissa presidentti on lähinnä edustuksellinen arvojohtaja, joka voi vaikuttaa vain puheillaan jos on hyvä puhumaan.

Mutta onkos se Halonenkaan muuta? Muutaman kerran on käyttänyt valtaansa nimityskysymyksissä, mutta ei vissiin muuten. Obama laittoi isoja päätöksiä jo ensimmäisenä viikkona enemmän kuin Halonen. Tosin Suomessa ei presidentillä ole moisiin edes sanomista, esimerkiksi aborttiin tai autojen päästörajoituksiin.

Suomen systeemistä ei oikein ota selvää mikä se on. Halonen ei paljon merkittäviä ole tehnyt, ja enimmäkseen puhuu ympäripyöreitä eikä ota selvää kantaa mihinkään. Tällainen löpinä on vastaavaa kuin edustuksillisilla presidenteillä. Silti kuitenkin jotain vallantynkääkin yrittää käyttää, mutta ei läheskään siinä laajuudessa kuin USAn presidentit tai Ranskan Sarkozy.

Eikös olisi parempi että on jompaa kumpaa – mennään Pääministerivetoisesti tai Presidenttivetoisesti. Nykysysteemi on omituinen sekasikiö. Ihan kuin Suomen puolustusstrategia, ollaan mut ei olla.

Mainokset

09.02.2009 - Posted by | Yhteiskunta

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: